Mode

Mode har med trender, olika stilar och individualitet att göra. Själva ordet kan definieras som ”något som är förenligt med den aktuella tidens smak och rytm”, helt enkelt vad som är modernt just nu. Mode gäller inte bara kläder, utan kan ses i konst, musik, arkitektur, frisyrer, i princip allt vi skapar påverkas av mode på något vis. På detta vis påverkas samhället av modet, men samhällets struktur och tillstånd påverkar även modet.

Mode kan vara som ett verktyg för att definiera sig själv och inspirera personer till nya former av klädstilar, vilket i sin tur kan påverka vad modet är. Det sker alltså med andra ord en ständig utveckling och evolution av vad som är mode, vilket resulterar i en ständigt varierande, komplex klädmarknad och ett ständigt varierande samhälle.

Människor som vi ser upp till, kändisar och ledare spelar en stor roll i vad vi ser som snyggt eller moderiktigt. Även om man vill påstå sig vara en person som inte följer trender kan man aldrig helt och hållet ignorera mode, eftersom det påverkar precis allt vad vi skapar, gillar, avskyr och vad vi vill förändra. Precis på samma sätt som andra människor påverkar vad vi tycker om och ogillar.