Mode, vad är det?

Mode är något som intresserar många i dagens samhälle, och något som egentligen alltid intresserat den moderna mänskliga civilisationen. Egentligen bara en term för vad som är modernt och förenligt med de aktuella trenderna och smakerna, mode refererar dock ofta till kläder.

Modet förändras hela tiden, eftersom det ligger i själva definitionens natur. Det är ett sätt att uttrycka sig själv och finna sin egen stil utifrån vad allmänheten tycker är snyggt.

Många tycker dock att det är svårt att hänga med i modet. Förr var ju tidningar, modeshower och delvis även TV center för att hålla koll på modet, men med internets stora genomslag skapades en nästintill oändligt stor ny plattform för att hålla koll på mode. Bloggar, olika märkens egna hemsidor, forum och en otroligt stor mängd andra källor finns att hitta, där alla olika typer av mode och stilar kan återfinnas. All form av inspiration, information eller tips står att finnas, om man bara vet var man ska leta.

Även om många säger att de struntar helt i mode är vi ändå alla delvis bundna till det, då modet i stor mån bestämmer vad för sorters kläder som säljs uti i butiker, och med tanke på hur lätt vi människor påverkas av andra är det inte konstigt att mode kommer och går i olika vågor, och att vi alla följer ungefär samma modeinriktning, även om flera olika typer kan existera samtidigt. Dessutom påverkas även arkitektur, möbler, och konst, allt påverkas av dessa växlingar och människors attityder till olika stilar. Även samhället i sig påverkar skiftningarna, och skiftningarna påverkar samhället. Ett bra exempel är att kortare kjolar blev mer accepterat under andra världskriget, eftersom det vid denna tid var mycket dyrare med tyg, vilket ledde till att man gjorde kläderna mindre.

Att modet går i vågor är välkänt, många saker som var mode för 30-40 år sedan kommer igen, precis som gammeldags namn blir vanliga helt plötsligt. Modeväxlingar är också en del av själva naturen av detta fenomen. Exempel på detta är 1800 talets otroligt smala midjor, eller 70-talets populära mittbena frisyr.

Intressant att notera är att även i miljöer där alla ska bära samma kläder, som till exempel fängelser och liknande anstalter, utvecklar människor även en form av mode och personlig stil. Det kan vara att kavla upp ärmarna, eller andra små detaljer som ändå påverkar hela bilden av personen. Det verkar nästan ligga i vår natur att försöka uttrycka oss genom mode.